Še pred nekaj tedni sem se otepala stvari, ki so mi, po mojem mnenju, oteževale življenje.

Vem, da je domače mleko bolj zdravo kot kupljeno. Ampak dejstvo, da bom morala imeti v hladilniku ves čas 3-litrski lonec z zavretim domačim mlekom, me je spravljalo ob pamet.

Pri nas mleka porabimo ogromno. Zato smo hodili vsak teden enkrat v trgovino in kupili dva kartona mleka.

Sedaj so časi drugačni. Trgovine se izogibamo. Raje hodimo h kmetu po domače mleko. In ja, trikrat tedensko si vzamem čas in dežuram ob štedilniku, da mleko zavrem, ga pustim shladiti, dam v hladilnik in ga sproti točim v manjšo posodo, ki jo imamo na pultu za sprotno uporabo.

Vse v imenu skrbi za družino in izogibanju možnosti za okužbo. Gotovo tudi ti počneš stvari, ki jih prej nisi.

Karantena nam je spremenila življenje. Starši smo postali vsakodnevni kuharji, učitelji, čistilci, vzgojitelji, animatorji, športni trenerji, peki …

Odpovedali smo se svojim običajnim življenjem, da pomagamo drugim, da pomagamo celi skupnosti.

Včasih je težko vzdrževati red in mir po hiši. Otroci morajo še vedno izživeti svojo igrivost in imajo toliko energije. In prav je tako.

Veliko jih pravi, da imamo idealno priložnost, da jih vključimo v gospodinjska opravila, ampak moramo biti mi sami pripravljeni na to. V naprej pripraviti cunje, ker se vedno kaj polije in zamaže.

Težko je cele dneve tičati skupaj in pri tem kdaj NE izgubiti živcev.

Kaj počnem, ko se mi zdi, da mi bo dvignilo pokrovko:

1 Najkrajša, a najslajša. Skuhaj si kavo in jo pojdi spit ven. Na veliko srečo imamo svojo hišo in svojo klopco, da to lahko naredim. Če tega nimaš, pojdi na balkon, ali pa se usedi kar na okensko polico. Srkaj kavo, odklopi se, nastavi se sončnim žarkom.

2 Vzemi telefon in slušalke, se zapri v spalnico in si prižgi muziko, ki te pomirja/poživi. Kar pač tisti trenutek potrebuješ. Moja mala skrivnost so Pop Design, ki me popeljejo v mlada leta, ko smo bili tako daleč od skrbi. Ko smo skrbeli le, če te bo simpatija pogledala … Naj te misli odnesejo v neka sanjarjenja, daleč proč od sedaj. Ko se ti prikrade nazaj nasmeh na ustnice, si pripravljena stopiti nazaj v svet.

  3 Včasih ima pomisleke kaj vse zamujam, ko nimam toliko časa zase, predvsem pa za svoje delo. Zato si med gospodinjskimi opravili vzamem telefon in slušalke ter zraven poslušam podcaste ali oddaje na YouTube o tistih stvareh, ki me zanimajo in jih potrebujem v podjetništvu. Tako se zamotim, po drugi strani pa vedno dobim kakšno koristno informacijo, ki jo lahko uporabim kasneje.

  4 Voda. Odplakne neprijetne misli. Stopi pod tuš in ji pusti, da teče po tvoji glavi. Če imaš banjo, si jo napolni do toliko, da lahko potopiš v vodo ušesa. Predstavljaj si, da si na morju ali da stojiš pod slapom tople tropske vode. Zame je eden od najlepših trenutkov v celem letu takrat, ko na morju odplavam malo dlje od obale, potem pa se uležem na morsko gladino, zaprem oči in poslušam vodo. Poslušaj vodo, veliko ti lahko pove.

   5 Pokliči prijateljico. Vsi smo v isti kaši. Gotovo se spopada s podobnimi problemi kot ti. Izmenjajta izkušnje. Tako vidiš, da nimaš samo ti izzivov in že to dejstvo te pomirja. In ja, tudi prijateljica bo nadvse zadovoljna, da si jo potegnila iz vsakdanjih opravil.

   6 Prosi partnerja, naj prevzame otroke za nekaj časa. Če imaš možnost, pojdi v gozd. Najdi drevo in ga objemi. Naj te poveže z naravo. Pomaga tudi tistim, ki v to ne verjamejo. Ja vem, da se v teh časih ne smemo dotikati stvari, ki niso naše, da nanje ne zanesemo virusov. Zato to stori le, če greš res lahko nekam, kamor drugi ne hodijo. Nekam v goščo.

    7 Ena od najbolj obremenjujočih misli kadar sem doma je, kaj vse moram postoriti (posoda, kuhanje, žehta, zlaganje perila, čiščenje stanovanja …). Saj veš, kaj mislim. Dostikrat napišem listek z nujnimi domačimi opravili. Potem pa označim, kaj od tega lahko naredijo otroci. In če jim obljubiš kakšno malenkost za nagrado, je vse tako hitro postorjeno. Včasih si ne morem misliti, kako hitro kaj naredijo, meni pa bi, ob slabi volji, vzelo toooliko časa.

    8 Mame smo najbolj utrujene takrat, ko so otroci še majhni. Ponoči se ne naspiš zadosti in to se ti samo nalaga. Tudi sedaj, ko smo doma, je koristno uvesti počitek po kosilu. In takrat naj si ga vzame cela družina. Ne hiteti, da boš nadoknadila in v miru kaj storila medtem, ko otroci spijo. Spočij se tudi ti in lažje boš opravila kasneje.

     9 Eden od zelo pomembnih vitaminov v tem času je D vitamin. Postavi se pred okno, če ne moreš ven. Zapri oči in začuti božanje sonca. Meni je vedno zanimivo, če se poigram, kako močno imam zatisnjene oči. Bolj ko jih zatisneš, bolj rdeča je svetloba, ki jo vidiš. Manj kot so zatisnjene, bolj rumeni so odtenki. Ko se takole nastavljaš soncu, z zaprtimi očmi, nikoli ne gledaš teme. Odtenki so vedno v toplih barvah. Pusti jim, da te napolnijo za sledeče izzive dneva.

     Če pa boš imela res slabe dni, pomaga tudi tole:

     Najdi zvezek in zvečer vanj napiši nekaj stvari, ki so te danes razveselile. Nikoli ni bil cel dan zavožen. Včasih rabimo samo spodbudo, ki pa si jo moramo v teh dneh dati kar sami. In to je zelo težko.

     Danes najdi tri lepe stvari, jutri dodaj tri nove in jih preberi od prejšnjega dne. Počasi se bo nabralo za cel koš lepih spominov.

     Vem, da bo vseeno potrebne kar nekaj iznajdljivosti, da si boste vzele čas zase. Ampak dejstvo je, da ga potrebujete. In si ga zaslužite.

     Če imaš tudi ti svoj spodbuden predlog, pa ga za druge zapiši v komentar spodaj. In deli vsem mamam, ki morajo tole prebrati.

     OPOMBA: Pred vsemi aktivnostmi poskrbi, da otroke zamotiš za kakšnih dvajset minut. Vem, včasih je to najtežja stvar na svetu. Vedno hodijo k tebi, te prekinjajo in motijo in jim je nadvse težko uiti. Zapomni si, nisi slaba mati, če jim dovoliš pogledati dve risanki, ali da odigrajo igrico na telefonu, če se boš ti v tem času sprostila in se jim potem lažje posvetila.

     Leave a Reply

     This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.